Leesmenu 18 juni

Roemen in zwakheden?

30 Als ik me ergens op moet beroemen, zal ik het doen op mijn zwakheden.

Nachtgebed: 2 Korintiërs 11 vers 30

Leesmenu 18 juni – Roemen in zwakheden?

Wat heeft Paulus er voor belang bij juist zijn zwakheden zo te benadrukken tegenover die superapostelen die veel invloed hebben gekregen in de gemeente van Korinthe? Deze ‘nieuwe helden’ geven namelijk hoog op van hun wijsheid en inzicht.

Vermoedelijk behoorden ze tot de stroming van de sofisten:  wijze mannen die zich bezig hielden met het lesgeven van retorica of welsprekendheid. Die zouden nooit over hun zwakheden reppen. In hun ogen zou dat een brevet van onvermogen zijn. Voor Paulus niet. Hij aanvaardt die zelfs met blijdschap. Omdat God ze niet negeert, maar inzet.

Fundamenteel verschil

Hierin verschilt Paulus dus fundamenteel met zijn tegenstanders. Eigenlijk zegt Paulus: God kan mijn zwakke kanten juist heel goed gebruiken voor zijn doel. Want Christus’ kracht breekt dwars door al mijn onvermogen en pijn heen om voor mijzelf en anderen het goede uit te werken.

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel met Deuterocanonieke Boeken (Met aantekeningen), ©Nederlands Bijbelgenootschap & Katholieke Bijbelstichting 1999

©Elise G.Lengkeek

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Deel dit bericht via Twitter

 

 

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.