Leesmenu 18 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 18 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 18 oktober – Dagtekst

Heer, heb medelijden met ons

Heer, heb medelijden met ons
13 Kom weer bij ons, Heer.
Heb medelijden met ons,
laat ons niet langer wachten.
14 Laat ons elke ochtend uw liefde zien!
Dan zullen we voor u juichen en zingen,
elke dag weer.

15 U hebt ons veel laten lijden.
Geef ons nu veel vreugde,
zodat we al die ellendige jaren vergeten.
16 Laat ons weer zien wat u voor ons doet,
laat onze kinderen zien hoe machtig u bent.

17 Heer, onze God, laat ons zien hoe goed u bent.
Help ons bij wat we doen,
ja, help ons bij alles wat we doen!

Morgengebed: Psalm 90:13-17

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Onder Gods hoede

Het derde boek van de Psalmen is dichtgegaan, met als sluitstuk een prachtige lofprijzing, zoals bij de eerdere boeken. Nauw verwant aan de lofprijzing na de lezing van de Psalmen in de getijdengebeden.

Nu opent het vierde boek van de Psalmen, met een indrukwekkend gebed dat wordt toegeschreven aan Mozes. Het is een psalm, die door veel christenen traditiegetrouw gelezen wordt op oudejaarsavond. Terugkijkend op het jaar dat voorbij gegaan is, passeren alle gebeurtenissen nogmaals de revue. Goede momenten, maar ook moeilijke of zelfs heel verdrietige situaties die diepe wonden hebben geslagen.

God is van eeuwigheid tot eeuwigheid. Voorbij al onze vreugde en verdriet, voorbij al onze tranen en gejuich. Dat geeft een gevoel van rust en geborgenheid. Wat er ook is gebeurd in het afgelopen jaar, wat het komende jaar ook brengt, niets ontgaat God. Hij alleen staat boven de eeuwen van onze tijd. Niets of niemand kan zijn plan dwarsbomen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 18 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm