Leesmenu 19 april

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 19 april.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie. 

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 19 april  – Dagtekst

Ze zijn verslaafd aan het kwaad

19 De valse leraren beloven aan iedereen vrijheid, maar zelf zijn ze niet vrij. Ze zijn verslaafd aan het kwaad. Want als je in de macht bent van het kwaad, dan ben je eraan verslaafd.

Ze hadden beter moeten weten

20 De valse leraren waren een tijdlang ontsnapt aan de slechtheid van de wereld. Dat gebeurde toen ze de Heer en redder Jezus Christus leerden kennen. Maar nu zijn ze weer in de macht van het kwaad. En hun slechtheid van nu is erger dan hun slechtheid van vroeger. 21 Het was voor hen zelfs beter geweest als ze de wil van God nooit hadden leren kennen. Want nu kennen ze Gods wil wel, maar ze schuiven zijn heilige regels gewoon aan de kant.

22 De volgende spreekwoorden passen precies bij hun situatie: ‘Een hond gaat terug naar zijn eigen braaksel om het op te eten.’ En: ‘Een gewassen varken rolt al snel weer door de modder.’

 Nachtgebed: 2 Petrus 2:19-22
De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Standhouden tegen de macht van het kwaad

De apostel Petrus draagt zorg voor de schapen die hem door de ‘goede Herder’ Jezus zijn toevertrouwd. Nu hij bezig is afscheid te nemen, steekt Petrus veel energie in de ‘bewapening’ van zijn kudde tegen lieden die de liefde en vrede van Jezus Christus dreigen weg te nemen .

Er zijn in hun midden ‘leraren’ opgestaan, die prat gaan op hun eigen inzicht en wijsheid. Vol zelfvertrouwen hebben ze de boodschap van Jezus Christus aangepast aan hun persoonlijke kijk op het leven.

Petrus waarschuwt dat deze mensen er eigenlijk erger aan toe zijn dan toen ze Jezus en zijn boodschap nog niet kenden. Nu drukt de verantwoordelijkheid van hun daden nog zwaarder op hen. Ze roepen daarmee Gods oordeel over zich af, maar pas op Gods tijd.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 19 april.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.