Leesmenu 19 januari

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 19 januari.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Aangepast leesmenu 19 januari  – Dagtekst

Jozef heeft bijzondere dromen

5 Op een keer had Jozef gedroomd. Hij vertelde de droom aan zijn broers. Toen kregen ze een nog grotere hekel aan hem. 6 Want Jozef zei: ‘Moet je horen wat ik gedroomd heb. 7 We waren op het land aan het werk. We bonden het gemaaide koren bij elkaar in bossen. Opeens ging mijn bos koren rechtop staan. Toen kwamen jullie bossen koren om mij heen staan en ze maakten een diepe buiging voor mijn bos koren.’
8 De broers zeiden tegen Jozef: ‘Denk jij soms dat je koning wordt? Dat je over ons kunt regeren?’ Toen hij over die droom vertelde, kregen ze een nog veel grotere hekel aan hem.
9 Later kreeg Jozef weer een droom. Hij vertelde ook die droom aan zijn broers: ‘Ik droomde dat de zon, de maan en elf sterren een diepe buiging voor mij maakten.’ 10 Jozef vertelde die droom ook aan zijn vader. Maar die zei boos: ‘Wat is dat voor een droom! Je denkt toch niet dat je moeder, je broers en ik voor jou zullen buigen?’
11 Jozefs broers waren jaloers op hem. Zijn vader dacht nog vaak aan die dromen.

Jozef maakt zich niet geliefd

In zijn ouderdom heeft Jacob toch nog van Rachel twee zonen gekregen. De oudste, Jozef, is zijn lievelingszoon. En dat gaan de broers na de dood van zijn moeder Rachel steeds duidelijker merken. Hun vader trekt Jozef voor: hij krijgt een mooie, dure jas, die zijn vader speciaal voor hem laat maken. De andere zonen van Jacob hebben letterlijk een broertje dood aan dit nakomertje. Hij is niet alleen verwend en verwaand in hun ogen, hij is nog een klikspaan ook.

De meeste dromen zijn bedrog…

Uitgerekend deze Jozef heeft dromen die zelfs zijn vader te veel van het goede vindt. Twee keer dromen dat je broers en je vader voor je zullen buigen? Jacob spreekt deze keer Jozef bestraffend toe. Hij moet gauw ophouden met het vertellen van zulke onzinnige verhalen. Wat vader en de broers én ook Jozef nog niet weten, is dat die dromen werkelijkheid zullen worden. Niet omdat Jozef zo’n fantastische knul is. Maar omdat God hem straks een heel bijzondere taak en positie zal geven.

 

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter