Leesmenu 19 juli

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 19 juli.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 19 juli  – Dagtekst

God zal Job helpen

20 God is goed voor eerlijke mensen,
maar mensen die kwaad doen, helpt hij niet.
21 Eens zal hij je weer laten lachen, Job,
eens zul je weer zingen van vreugde.
22 En al je vijanden zullen vernederd worden.
Zij zullen voor altijd verdwijnen.’

Avondgebed: Job 8:20-22

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Bildad is er klaar mee!

Vriend Bildad heeft Jobs jammerklacht aangehoord zonder hem in de rede te vallen. Maar nu is hij er klaar mee. Voor hem is het allang duidelijk wat er aan de hand is: Jobs kinderen zijn het die gezondigd hebben en Gods verdiende oordeel over zichzelf en daarmee over hun vader hebben afgeroepen.

Bildad gaat voorbij aan de realiteit van Jobs ellende zonder bereid te zijn met aandacht te luisteren naar Jobs kant van het verhaal; hoe deze niet begrijpt waarom hij alles is kwijtgeraakt wat hem lief was. Hij is, net als Elifaz, overtuigd van Gods rechtvaardigheid. Maar het beeld dat Bildad van God heeft, berust op doorgegeven cliche’s: God, de Grote Vergelder, helpt niet wie verkeerd handelen. Job moet volgens Bidad eindelijk zijn schuld bekennen, dan komt God ook weer in beeld.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 19 juli.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm