Leesmenu 19 mei

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 19 mei. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 19 mei.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 19 mei  – Dagtekst

Uitleg over vergeven

21 Petrus kwam bij Jezus en zei: ‘Heer, als een andere gelovige mij slecht behandelt, dan moet ik hem vergeven. Maar hoe vaak? Wel zeven keer?’ 22 Jezus zei: ‘Nee, niet zeven keer, maar zeventig maal zeven keer. 23 Luister, ik zal een voorbeeld geven over Gods nieuwe wereld.

Middaggebed: Matteüs 18:21-22

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Zeventig maal zeven keer vergeven

In de Bijbel staat het getal ‘zeven’ voor een heilige volmaaktheid. Terug te vinden in de scheppingsorde: 7 dagen, de 7 geesten voor Gods troon en de 7 weken tussen Pasen en Pinksteren.

Als Jezus Petrus opdraagt hoe vergevingsgezind iemand moet zijn tegenover zijn naaste, dan vraagt hij  vergeven het heilige maximum; 70 maal 7 keer. Dat vraagt natuurlijk om uitleg. Jezus vergelijkt het het hemelse koninkrijk met een koning die iemand een enorme schuld kwijt scheldt. Zoals de hemelse Koning ook jou en mij onze totale schuldenlast aan zonden kwijtscheldt. Maar deze onderdaan laat vervolgens een van zijn schuldenaren gevangen zetten die zijn lening niet kan terug betalen. Dat komt hem duur te staan, zo blijkt uit het vervolg van het verhaal.

Vergeven: wat is dat?

Vergeven is in essentie alles wat de ander jou heeft aangedaan los laten om Gods wil. Het schept niet alleen nieuwe ruimte in je eigen hart. Het maakt ook de weg vrij voor de ander om tot inkeer en berouw te komen, als dat nog niet is gebeurd. Vergeven is op die manier een oefening in liefhebben omdat God ons eerst heeft liefgehad. Maar wat te doen als de ander niet vergeven wenst te worden, omdat hij of zij meent niets verkeerd te hebben gedaan?

Wanneer jij je verdriet en woede teruggeeft aan God, en daarmee aan Jezus Christus, hoef je het niet langer zelf bij je te dragen. En vernietigt het jou niet langer. Hij draagt het voor je. En Hij is ook de Rechter die op zijn tijd tot het juiste oordeel komt.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 19 mei.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.