Leesmenu 19 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 19 oktober.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 19 oktober – Dagtekst

Daniël in Babylonië

Nebukadnessar begint een oorlog

11 Toen Jojakim drie jaar koning van Juda was, begon Nebukadnessar een oorlog tegen hem. Nebukadnessar was de koning van Babylonië. Hij kwam met zijn leger naar de stad Jeruzalem. 2 De Heer hielp Nebukadnessar om Jojakim gevangen te nemen. Nebukadnessar nam ook veel voorwerpen mee uit de tempel in Jeruzalem. Hij bracht ze naar de tempel van zijn eigen god in de stad Babel. Daar bewaarde hij alles.

Heer, heb medelijden met ons

Heer, heb medelijden met ons
Ik wil een goede koning zijn
Ik wil een lied voor u zingen, Heer,
een lied over uw liefde en uw trouw.
2 Ik wil leven zoals u dat wilt.
Wilt u me daarbij helpen?

Ik wil een goede koning zijn,
ook in mijn eigen paleis.

Nachtgebed: Psalm 102:1, 2

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Dienend leiderschap

Koning David beseft dat hij alleen goed leiding kan geven aan zijn volk, als God hem daarvoor wijsheid geeft. er Zonder Gods hulp heeft zijn koningschap niet echt toekomst, gelooft hij. Dat inspireert hem tot het dichten van Psalm 101.

Koning Salomo, Davids troonopvolger, ziet dit ook in. Hij vraagt daarom aan God een opmerkzame geest die hem helpt het volk goed te kunnen besturen (1 Kon. 3: 4-14). God beloont hem met uitzonderlijke wijsheid en rijkdom.

Tijdens zijn werk op aarde, leert Jezus zijn leerlingen, wat dienend leiderschap is: Hij, de Meester, wast de voeten van zijn leerlingen (Joh. 13:14). Dat was normaal gesproken werk voor slaven. Als leider hoort dienstbaar te zijn aan degenen die hem of haar zijn toevertrouwd. Daarover moet je niet praten, dat moet je laten zien, wil Jezus zeggen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 19 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm