Leesmenu 2 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 2 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 2 augustus – dagtekst

Onbereikbaar

 God is een goede rechter,
hij onderdrukt mensen niet.
Hij is heel machtig,
niemand kan dicht bij hem komen.
24 Daarom heeft iedereen eerbied voor hem.
Maar hij kijkt niet naar mensen die zichzelf wijs vinden.’

Morgengebed: Job 37:23-24

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan Bijbel in Gewone Taal,  © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Wat heeft Job voor lessen te leren?

De jonge Elihu is zeker niet liefdeloos naar Job toe. Hij zoekt hem juist op in zijn lijden. Volgens Elihu beproeft God rechtvaardige mensen nooit ‘zomaar’. Hij onderdrukt ook niemand. Wel bereidt God soms iemand op een ongedachte manier voor op een  nieuwe fase of opdracht in zijn leven.

God(Hij) alleen kan uit iets onmogelijks, iets rampzaligs, een nieuw begin scheppen. Hij geeft vrede met wat is en niet veranderd kan worden en hoop voor de toekomst. “Dat is een vrede die geen mens ooit heeft gekend ” (Filip. 4: 7). De Bijbel staat vol met zulke geschiedenissen, maar veel gelovigen ervaren dat ook in hun eigen leven.

Voor Elihu staat het vast dat God het lijden van een mens niet veroorzaakt, maar wel gebruikt om hem tot inzicht te brengen. Om hem te laten ontdekken wie hij werkelijk is en welke lessen hij nog te leren heeft.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 2 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.