Leesmenu 2 januari

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 2 januari.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.(Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie. 

Leesmenu 2 januari – Dagtekst

De schepping

Het begin

11 In het begin maakte God de hemel en de aarde.

Morgengebed: Genesis 1:1

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap 

Meditatie

Wat er was in het begin?

Het nieuwe jaar opent de Bijbel traditiegetrouw met het boek Genesis (=wording). Het ontvouwt Gods plan met zijn schepping en in het bijzonder met de kroon daarop: de mens, naar zijn evenbeeld gemaakt.

De echo van deze wordingsgeschiedenis vinden we in de eerste vijf verzen waarmee het Evangelie naar Johannes aanvangt:

In het begin was het Woord. Het Woord was bij God en het Woord was God.‘ 2 Het was in het begin bij God. 3 Door het Woord is alles ontstaan en zonder het Woord is er niets ontstaan. 4 In het Woord was leven, en dat leven was het licht voor de mensen. 5 Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet kunnen doven.

De tekst is uit Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

De apostel Johannes was een zeer geliefde en intieme vriend van Jezus Christus, de Zoon van God, de beloofde Messias die zowel het begin als het einde vormt van alle geschapen dingen- of ze nu zichtbaar zijn of  onzichtbaar. Hijzelf is het Woord van God. Maar Hij is nog veel meer.

De meditatie over deze tekst vind je in:

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 2 januari.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Voor € 12,50 verkrijgbaar bij elke boekhandel of online. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.