Leesmenu 2 juni

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 2 juni. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 2 juni.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 2 juni  – Dagtekst

Verschillen tussen man en vrouw

11 Christenen mogen zich niet gedragen alsof er geen verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. 12 Want God heeft mannen en vrouwen hun eigen plek gegeven. De vrouw is gemaakt van een rib van de man, en een man komt uit de buik van een vrouw. En al het leven komt van God.

Nachtgebed: 1 Korintiers 11:11-12

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Wat zijn man en vrouw zonder elkaar?

Ooit heeft de zondeval in Genesis 3 vers 15 een breuk veroorzaakt in het hechte bondgenootschap van man en vrouw. God had ze aan elkaar gegeven bij zijn schepping, omdat ze elkaar fantastisch aanvullen. Zowel in hun fysieke eigenheid als in hun onderscheiden gaven en talenten, gevoelsleven en emoties. A perfect match. Dat was het oorspronkelijke uitgangspunt althans…

Hoe kon het zo ontsporen? Waarom worden al eeuwen lang vrouwen in veel culturen zo achtergesteld of onderdrukt? Of gunnen feministen op hun beurt mannen nauwelijks levensruimte?

De uitwerking van een verschrikkelijke vloek

In Genesis 3 vers 16 spreekt God de straf uit die de vrouw (Eva) op haar hals heeft gehaald met de verleiding van haar man om Gods verbod te overtreden. De vergissing die al eeuwen lang wordt gemaakt is dat het hier niet om een verordening van God gaat, maar om een vloek die vrouw over zichzelf en de relatie met haar man heeft afgeroepen.

Het gevolg van deze vloek is dat deze door heel de geschiedenis heen wereldwijd de verhouding tussen man en vrouw op scherp heeft gezet. Maar Jezus heeft die vloek te niet gedaan. Hoe?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 2 juni.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.