Leesmenu 2 november

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 2 november.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 2 november – Dagtekst

De christenen worden mishandeld

14 Vrienden, jullie zijn mishandeld door mensen uit je eigen stad. Zo hebben jullie hetzelfde meegemaakt als de christenen in Judea, die mishandeld zijn door mensen van hun eigen volk.

15-16 De Joden in Judea hebben de Heer Jezus en de profeten gedood. En ze hebben geprobeerd om mij gevangen te nemen. Ze dienen God niet zoals hij het wil. En het lijkt wel alsof ze iedereen als vijand behandelen. Want ze willen niet dat ik aan andere volken vertel hoe ook zij gered kunnen worden. Ze proberen mij juist tegen te houden. Ze hebben altijd al veel verkeerde dingen gedaan. Maar nu is het genoeg, nu worden ze door Gods woede getroffen.

Nachtgebed: 1 Tessalonicenzen 2:14-16

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Delen in lijden en vernedering

Lijden en vernederingen ondergaan, omwille van het geloof in Christus Jezus: de gelovigen in Tessalonica kunnen er over meepraten. Ze zijn lotgenoten geworden van Jezus, van Paulus en van veel christenen in Jeruzalem.

Het werk van Gods tegenstander is erop gericht om het evangelie te dwarsbomen en ervoor te zorgen dat het niet verspreid wordt onder de mensen. Desnoods via de kinderen van Gods eigen volk!

Vanuit het perspectief van de Joden is Paulus een dwaallicht. Hij probeert hen over te halen om hun tradities los te laten en de geboden van de Eeuwige en de woorden van de profeten op een heel andere manier te interpreteren. Heel begrijpelijk dat dit hun woede en tegenstand wekt.

Jezus zelf heeft al voor deze situatie gewaarschuwd toen Hij nog op aarde was. Paulus verzet zich nu tegen de beschuldigingen, door zich te beroepen op het oordeel van God die alle harten kent. Hij alleen weet of Paulus’ bedoelingen zuiver zijn of niet (vers 4). En Hij alleen heeft Paulus en zijn medewerkers geroepen om deze boodschap te verkondigen. In Paulus’ geval zelfs tegen wil en dank.

Het oordeel waarover Paulus het heeft, doet huiveren. Het verwijst naar de ophanden zijnde verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 2 november.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm