Leesmenu 2 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 2 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie. )

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 2 oktober – Dagtekst

Vergeet mij niet, Heer

3. Hoe lang nog blijft mijn hart vol zorgen? Hoe lang blijf ik dag en nacht verdrietig? Hoe lang blijven mijn vijanden sterker dan ik?
4 Heer, mijn God, zie mij en geef antwoord!Laat het weer licht worden om mij heen,laat mij niet sterven in het donker. 5 Want dan zullen mijn vijanden zeggen: ‘Hij heeft de strijd verloren! ’En ze zullen juichen over mijn dood.
Nachtgebed:  Psalm 13:3-5

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Geen zicht meer op God

Dit is een psalm van David, in het gezelschap van liederen over Gods macht (Ps. 9), hoe God de macht van het kwaad breekt (10), over schuilen bij God en zijn bescherming zoeken (Ps. 11), over God die staat voor verdrukten (Ps. 12) en hopen op God, maar ook ontdekken dat er niemand is die werkelijk oprecht is (Ps. 14).

David heeft op dat moment veel vijanden en voelt zich vergeten door God. Zijn angst is mijn angst. Het afschuwelijke gevoel dat God mij heeft vergeten. Dat ik er niet meer toe doe.

Vechten tegen onwilligheid van je eigen lichaam, een vijandige sfeer op je werk of de bureaucratie van een overheid, die haar verkiezingsbeloften verzaakt: het maakt je soms zo machteloos en eenzaam. Wie neemt het nog voor je op?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 2 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm