Leesmenu 20 juli

Morgengebed lezing

  • Psalmen 102
  • Job 9

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

  • Psalmen 103
  • Johannes 12

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

  • Psalmen 104 verzen 1-18
  • Job 10

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

  • Psalmen 104 verzen 19-35
  • 1 Timoteüs 2 en 3

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 20 juli

Jobs realiteit telt niet?

Daarom zeg ik:
God, verklaar mij niet schuldig.
Waarom daagt u mij voor het gerecht?
Wat voor zin heeft het, dat u mij onrecht doet?
U hebt mij toch zelf gemaakt?
Schurken neemt u in bescherming,
maar van mij wilt u niets meer weten.

 

Avondgebed Job 10 verzen 2-3

 

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel met Deuterocanonieke Boeken (Met aantekeningen), ©Nederlands Bijbelgenootschap & Katholieke Bijbelstichting 1999.

Job spreekt – God zwijgt

Job verweert zich opnieuw tegenover zijn vriend Bildad en zijn twee metgezellen. Hij zit enorm in tweestrijd tussen het geloof in Gods almacht en rechtvaardigheid – dat geloof deelt hij ook van harte met zijn vrienden – én de feiten die iets heel anders over God lijken te zeggen. Namelijk dat Hij een boosaardige tiran is of tovenaar die naar willekeur lijkt te handelen.

Het erge is dat God zelf in alle talen zwijgt tegenover Job. Maar ook tegenover zijn vrienden. Hij bevestigt niet wat ze Job allemaal voor de voeten gooien. Pas aan het einde van het boek Job vanaf hoofdstuk 38, neemt de Almachtige zelf het woord en spreekt Hij tot Job vanuit een storm. Nu laat Hij ze allemaal letterlijk aan hun lot en hun eigen gedachten over. Waarom?

‘Waarom doet U niets’?

De taal waarvan Job zich bedient is poetisch, beeldend. Het ontroert me zoals hij zijn handen uitstrekt naar God en in vers 7 en 8 uitroept:

‘Uw eigen handen hebben mij gemaakt,
gaan uw eigen handen mij dan vernietigen?’

Job kan zich  eenvoudigweg niet voorstellen dat God hem geen enkele levensruimte meer gunt, terwijl schurken kennelijk ongestraft hun gang mogen gaan. Die verwarring is zo herkenbaar. Als ik de journaal beelden van vandaag langs zie komen, heb ik net als Job de neiging om het naar God uit te schreeuwen: ‘Waarom doet U niets’?

Nog zoveel hoofdstukken te gaan in het boek Job voor God zich uitspreekt! Hoeveel hoofdstukken hebben wijzelf nog te gaan voor onze ogen worden geopend voor wat er al die tijd al was, maar wat we door onze beperktheid nooit konden zien of opmerken?

 

©Elise G. Lengkeek

 

Deel dit bericht via Twitter

 

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.