Leesmenu 20 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 20 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 20 oktober – Dagtekst

De Heer heeft al het leven gemaakt

(…) 30 Maar door uw adem komt alles tot leven.
U maakt de hele aarde nieuw.
Ik zing voor de Heer
31 Laat de macht van de Heer eeuwig duren.
Laat alles wat hij gemaakt heeft, hem vreugde geven.

Nachtgebed: Psalm 104:30,31

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Gods adem

Geen kerngeleerde, geen natuurkundige is het gelukt om het geheim achter het mysterie van het leven op aarde en de bewegingen in de ruimte te ontcijferen. Het blijft bij pogingen om tot verklaringsmodellen te komen op basis van onderzoeken. Maar die zijn aan allerlei beperkingen onderhevig, omdat ze slechts een fragment van de werkelijkheid kunnen uitvergroten.

Zelfs de definitieve vaststelling van het Higgsdeeltje in 2012, heeft tot nu toe niet kunnen helpen bij het definiëren van het ontstaan van hemel en aarde. Het heeft hoogstens bewerkt, dat het inzicht in de enorme complexiteit van Gods schepping is toegenomen.

Maar Psalm 104 onttrekt zich aan welk wetenschappelijks verklaringsmodel dan ook. De dichter bezingt uit volle borst de lof op Gods werk en de creativiteit ervan. Hij verkondigt bovendien dit: als God zich ook maar een moment afkeert van het leven dat Hij heeft geschapen, overleeft geen enkel wezen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 20 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm