Leesmenu 21 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 21 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 21 augustus

Alles heeft zijn eigen tijd

1 Er is voor alles in het leven een geschikte tijd.

(…)

Het heeft geen zin om hard te werken

9 Een mens heeft er niets aan om steeds maar hard te werken. 10 Hard werken is een zware taak, die God de mensen heeft opgelegd.
11 God zorgt ervoor dat alles op de juiste tijd gebeurt. En hij heeft de mensen geleerd om dat te begrijpen. Toch begrijpt een mens nooit helemaal wat God doet. 12 Daarom zeg ik: Je kunt maar het beste vrolijk zijn en van het leven genieten. 13 Als je lekker eet en drinkt en geniet van al je bezit, dan is dat een geschenk van God.
14 Alles wat God doet, dat blijft voor altijd. Dat heb ik vastgesteld. Je kunt er helemaal niets aan veranderen. Zo zorgt God ervoor dat de mensen eerbied voor hem hebben.
15 Alles wat er is, was er allang. En wat nog komt, is er ook altijd al geweest. God laat steeds weer hetzelfde gebeuren.

Avondgebed Prediker 3:1 en 9-13

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel, in Gewone Taal . © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Voor wie is geluk weggelegd?

Het bijbelboek Prediker bevat gedichten van aanbidding en wijsheid. Het maakt volgens de Hebreeuwse canon deel uit van de Geschriften als een van de vijf Feestrollen. Maar wie is er eigenlijk aan het woord in dit relatief kleine boek?

Prediker is niet zelf de auteur, maar hij voert een personage op, een ik-figuur, die hij Prediker noemt en die onmiskenbaar veel weg heeft van Koning Salomo. Niemand was zo wijs en rijk als deze koning. De schrijver voert deze ‘prediker’ op als personage om zijn boodschap te verwoorden.

Hoewel Prediker stil staat bij de waarde van echt geluk, begint hij nogal pessimistisch:

“Alles gaat voorbij,’ zegt Prediker. ‘Er is niets dat blijft. Het is allemaal zinloos.” (Pred. 1: 2). Toch leert hij ons lessen die zo een op een uit een cursus mindfulness opgepikt zouden kunnen worden.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 21 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm