Leesmenu 21 juli

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 21 juli.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 21 juli  – Dagtekst

Eerste toespraak van Sofar

Job heeft geen gelijk 

1 Toen zei Sofar uit Naäma tegen Job: 2 ‘Iemand die zo veel praat, moet een duidelijk antwoord krijgen. Anders denkt hij nog dat hij gelijk heeft! 3 Jij praat wel veel, Job, maar toch zwijgen wij niet! Jij lacht wel om ons, maar wij zeggen hoe we over je denken! 4 Je blijft maar zeggen dat je gelijk hebt. Je denkt dat je voor God onschuldig bent. 5 Ik zou willen dat God zelf met je sprak. Dan zou hij je zelf antwoord kunnen geven. 6 Dan zou hij jezelf alles kunnen uitleggen, alles wat wij niet begrijpen. Dan zou je ontdekken dat hij je niet straft voor elke fout.

Morgengebed: Job 11:1-6

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Jobs verwarring

Jobs verdriet krijgt een extra dreun wanneer zijn derde vriend Sofar hem de les leest; dat hij een veelprater is, een zwetser. Denkt Sofar dat Job zichzelf volmaakt vindt? Maar Job getuigt er in zijn eerdere antwoord van dat hij niet beweert onschuldig te zijn. Hij vraagt zijn vrienden en God om aan te wijzen wanneer en hoe hij zich misdragen heeft. Hij zoekt eenvoudig naar een verklaring voor zijn leed.

Dat is ook begrijpelijk omdat hij dezelfde overtuiging aanhangt als zijn vrienden: God gaat in zijn goddelijke wijsheid elk menselijk begrip te boven. Hij is bovendien rechtvaardig en almachtig. Hij straft wie het kwaad omarmen en beloont de rechtvaardige. Met dat geloof heeft Job geleefd, zelfs nog in het begin van zijn rampspoed.

Maar nu het hemzelf overkomt, is Job in verwarring…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 21 juli.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm