Leesmenu 21 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 21 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 21 oktober – Dagtekst

De Heer heeft al het leven gemaakt

Dank de Heer
47 Heer, onze God, bevrijd ons!
Breng ons terug naar ons eigen land,
overal vandaan.
Dan zullen wij u danken,
u, onze heilige God.
Het zal een feest zijn om u te kunnen danken.

48 Dank aan de Heer, de God van Israël,
nu en altijd.
Heel het volk moet zeggen: ‘Amen!’

Halleluja!

Nachtgebed: Psalm 106:47,48

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Thuiskomen in Gods ontferming

Het vierde boek van de Psalmen eindigt met een leerdicht op de geschiedenis van Gods volk – een droevig drama, waarin de ontrouw van Gods lieveling in schril contrast staat tegenover Gods voortdurende zorg. Het lied zoomt in op de koppige dwarsheid van het volk, om zich vrij te maken uit Gods liefdevolle omhelzing. Het wil achter door  andere minnaars (goden) aan. Alle waarschuwingen van hun eigen God om binnen de omheining van zijn paden te blijven, worden ingeruild voor een spannende zwerftocht door een jungle vol ongerechtigheid en losbandigheid.

Het lied behoort waarschijnlijk tot de jongste Psalmen, gelet op de laatste strofe. Dan zou deze psalm geschreven kunnen zijn na het decreet van koning Cyrus (538 v Chr.), waarin hij toestemming gaf aan de Joodse ballingen om terug te keren naar hun land.

Maar wat een prachtig einde heeft deze klaagzang! Verootmoediging: daarmee raakt elk mens het hart van God. Precies zoals Hij het heeft voorspeld gebeurt het ook: de overgebleven mensen krijgen heimwee naar God….

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 21 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm