Leesmenu 22 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 22 augustus.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.(Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan! )

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 22 augustus

Welk voordeel?

12 Ik zag iets vreselijks: iemand spaarde al zijn geld op, maar dat werd zijn ongeluk. 13 Door tegenslag raakte hij alles kwijt; hij kon zijn zoon niets nalaten. 14 Zo naakt als hij werd geboren, zo berooid werd hij begraven. Niets kon hij nalaten. 15 Kwalijk is dat toch: juist zoals hij gekomen was, moest hij weer gaan. Wat heeft hij dan bereikt? Hij heeft gezwoegd voor niets. 16 Het was maar een triest bestaan, een en al verdriet, ziekte en ergernis.

17 Toch heb ik iets goeds ontdekt. Het is fijn om tijdens het korte leven dat God ons geeft, te eten en te drinken en te genieten van de dingen waarvoor je hebt gezwoegd. Daar heeft een mens recht op.

Avondgebed: Prediker 5:12-17

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel, in Gewone Taal . © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Leren genieten van goede dagen

Twee mensen overleven dezelfde oorlog in dezelfde gevangenis onder hetzelfde regime. De een blijft de rest van zijn leven verbitterd en teleurgesteld, de ander is nog steeds dankbaar dat hij heeft overleefd en verheugt zich op elke nieuwe dag in vrijheid.

Hoe kunnen die werelden zo uiteenlopen na hetzelfde drama?

Prediker beschrijft in hoofdstuk 4 en 5 de belangrijkste oorzaken, die het leven tot een tranendal maken. Misstanden in de politiek, op de werkvloer, in sociale relaties en gebrek aan middelen bijvoorbeeld. Maar ook overvloed en weelde kunnen een gapende leegte veroorzaken in onze ziel. Prediker relativeert zowel het een als het ander. Armoede helpt een mens niet, maar ook rijkdom is ’waardeloos’. En welk voordeel heeft een mens die in God gelooft boven wie dat niet doet?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 22 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm