Leesmenu 22 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 22 december.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 22 december – Dagtekst

Niemand luister naar Gods dienaar

God zal zijn dienaar helpen

4-5 Gods dienaar zegt: ‘God, de Heer, heeft mij een tong gegeven, waarmee ik goed kan spreken. Ik kan mensen die moe zijn, weer moed geven. En God heeft mij oren gegeven, waarmee ik altijd goed naar de mensen kan luisteren.
Ik heb me niet tegen Gods opdrachten verzet. Ik ben er niet voor weggelopen.6 Toen mijn vijanden mij pijn wilden doen, liet ik toe dat ze me op mijn rug sloegen. Toen ze mijn baard wilden uittrekken, heb ik mijn gezicht naar ze toe gekeerd. Toen ze me uitlachten en naar me spuugden, bleef ik ze aankijken.
7 God, de Heer, zal mij helpen. Dat weet ik. Daarom heb ik geen pijn, en daarom schaam ik me niet. Mijn vijanden kunnen op mijn gezicht geen pijn of schaamte zien.
8 God zal zorgen dat ik eerlijk behandeld word. Wie durft er een rechtszaak tegen mij te beginnen? Is er iemand die mijn tegenstander durft te zijn? Kom maar, dan gaan we samen naar de rechter. 9 Maar niemand kan mij straffen! Want God, de Heer, zal mij helpen. Mijn vijanden zullen verdwijnen, als een oude jas die langzaam vergaat.’

Avondgebed: Jesaja 50:4-8

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. .

Meditatie

Staan voor de keuze van je hart

Het is confronterend als iemand je in het gezicht slaat of spuwt, merkt Jesaja. Buitengewoon vernederend is dat. De mensen worden boos op hem en zijn praatjes over het nare lot dat hen boven het hoofd hangt. Dat ze Jesaja’s baard uittrekken maakt het nog erger voor hem (2 Sam. 10:4). Zeker in het Midden-Oosten. Voor mannen uit die cultuur is de baard het zichtbare symbool voor mannelijkheid en kracht. Hun trots en glorie die voor iedereen zichtbaar (mag) zijn.

Maar Jesaja is vastbesloten de consequenties van zijn keuze voor lief te nemen. Hij houdt zielsveel van God. Bovendien heeft hij een glimp van zijn heerlijkheid en heiligheid mogen zien: dat staat op zijn netvlies gebrand. Jesaja kan en wil niet anders, dan Gods opdrachten uitvoeren, al was het maar om mensen te mogen bemoedigen. Bovendien vertrouwt hij dat God hem nabij zal blijven en zijn rechtszaak zal winnen.

Deze profetische woorden reiken over de eeuwen heen ook naar de Dienaar van God, die pas vele eeuwen later op het toneel zal verschijnen: Jezus Christus. (Mat. 26;67 en 27:26-30; in Marc. 14:65 en Joh.18:22).

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 22 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm