Leesmenu 22 januari

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 22 januari.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 22 januari  – Dagtekst

De broers herkennen Jozef niet

6 Jozef had de leiding in Egypte. Bij hem moest iedereen graan kopen. Toen zijn broers bij hem kwamen, maakten ze een diepe buiging voor hem. 7-8 Jozef herkende zijn broers meteen toen hij ze zag. Maar hij deed alsof ze vreemden waren. Hij vroeg streng: ‘Waar komen jullie vandaan?’ De broers herkenden Jozef niet. Ze zeiden: ‘Uit Kanaän. We komen graan kopen.’
9 Jozef dacht aan wat hij vroeger over zijn broers gedroomd had. Hij zei: ‘Jullie zijn spionnen! Jullie komen kijken waar je Egypte kunt aanvallen.’ 10 De broers zeiden: ‘Nee, heer! We komen alleen maar graan kopen. 11 We zijn allemaal broers van elkaar. We zijn eerlijke mensen, geen spionnen.’
12 ‘Dat geloof ik niet,’ zei Jozef. ‘Jullie komen kijken waar je het land kunt aanvallen.’ 13 Toen zeiden de broers: ‘We waren thuis met twaalf broers. Maar de jongste is bij onze vader in Kanaän gebleven en één broer leeft niet meer.’

Morgengebed: Genesis 42: 6-12

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.  

Meditatie

Een droom die werkelijkheid wordt

Er is veel gebeurd sinds Jozef twintig jaar geleden als slaaf is verkocht door zijn broers. Niemand van hen, ook Jozef zelf niet, kon vermoeden hoe God die lafhartige daad van de jaloerse broers zou gebruiken om Jozef vast vooruit te sturen naar Egypte.

Eenmaal in Egypte heeft Jozef mogen ervaren dat zijn rechtschapenheid en wijsheid hem ook in zijn ellende zegen hebben gebracht. Eerst als hoofd van Potifars huishouden, later in de gevangenis en nu in het paleis van de farao. Hij is inmiddels zelfs onderkoning en heeft de leiding over alle voedselvoorraden in Egypte.

De honger in Kanaän is ondertussen zo erg dat Jakob de broers naar Egypte stuurt. Als de broers voor Jozefs troon verschijnen en voor hem buigen, herkent hij hen direct, maar zij hem niet. Jozef herinnert zich ineens zijn eigen merkwaardige dromen van vroeger (Gen. 37:4-11) die hij nu pas begint te begrijpen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 22 januari.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.