Leesmenu 22 juni

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 22 juni. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 22 juni.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 22 juni  – Dagtekst

Asa bidt tot de Heer

10 Toen bad Asa tot de Heer, zijn God: ‘Heer, de Nubiërs zijn met veel meer soldaten dan wij. Alleen u kunt ons nu helpen, want u bent onze steun. Wij zijn hier gekomen om te vechten tegen dit grote leger, omdat we op u vertrouwen. Heer, onze God, laat zien dat u sterker bent dan mensen!’

De Heer verslaat de Nubiërs

11 Toen liet de Heer de Nubiërs verliezen van Asa en zijn leger. De Nubiërs vluchtten weg. 12 Asa en zijn leger achtervolgden hen tot aan de stad Gerar. Ze doodden zo veel Nubiërs, dat het leger van Nubië niet meer kon vechten. Het werd helemaal vernietigd door de Heer en het leger van Juda.
De soldaten van Juda namen heel veel bezittingen van de Nubiërs mee.

Morgengebed: 2 Kronieken 14:10-11

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Abia’s keuze voor gerechtigheid

Het is oorlog geweest tussen Israel en Juda. Tussen Jerobeam en Abia, de zoon van Rechabeam. Abia heeft maar drie jaar in het koningszadel gezeten, maar hij zette Jerebeam betaald wat die zijn vader had aangedaan. En omdat Abia en zijn Judese onderdanen op God vertrouwen, verslaan ze het veel machtiger leger van de Israëlieten.

Wat een trieste toestand: een volk dat onder twee koningen tegen zichzelf verdeeld is geraakt! Die scheuring van het rijk is vanwege Salomo’s ontrouw aan God voorzegd door de profeet. Nu ervaren de Israëlieten en de Judeeërs de bittere werkelijkheid van die tweedeling.

Abia’s zoon Asa, kiest net als zijn vader, voor een leven onder Gods geboden en bescherming. God zegent hem: er is eindelijk geen oorlog meer.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 21 juni.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.