Leesmenu 22 mei

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 22 mei. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 22 mei  – Dagtekst

Jezus: de hoeksteen waar niemand om heen kan

42-43 Toen zei Jezus tegen hen: ‘Gods nieuwe wereld is niet langer voor jullie. Hij is voor andere mensen. Voor mensen die doen wat God wil.
Jullie weten wat er in de heilige boeken staat: «De bouwers gooiden één van de stenen weg. Maar dat werd juist de belangrijkste steen van het gebouw. God heeft dat zo bepaald. En de mensen kunnen het niet begrijpen.»44 Als je over die steen struikelt, zul je sterven. En als die steen op jou valt, blijft er niets van je over.’
45 De priesters en de farizeeën begrepen dat het voorbeeld van de wijngaard over hen ging. 46 Ze wilden Jezus gevangennemen. Maar ze waren bang voor de reactie van de mensen. Want die geloofden dat Jezus een profeet was.

Middaggebed: Matteüs 21:42-46

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Jezus: een onvermijdelijk struikelblok?

Steen des aanstoots: Jezus weet dat zijn missie hem zijn leven gaat kosten. Hij kent alle profetische verwijzingen naar zijn lijden.

Matteüs eindigt dit hoofdstuk met Jezus’ verwijzing naar het struikelblok dat Hij voor velen is en zal zijn: de hoeksteen uit Psalmen 118 verzen 22 tot 33. Hij confronteert de schriftgeleerden keihard met hun hoogmoed en pertinente weigering om met hun hart de Schrift (de Wet en de Profeten) te leren verstaan. Dat wil zeggen: alles wat over de Messias is geschreven.

100% hufterproof

Uitgerekend die steen blijkt de hoeksteen te zijn waarop de complete Wet, de Profeten en het hemelse koninkrijk rusten: de beste fundering ‘ever’ onder zijn leven, 100% hufterproof. Maar Jezus waarschuwt dat diezelfde hoeksteen een struikelblok wordt voor wie Hem verwerpt. Een grafsteen zelfs!

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 22 mei.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.