Leesmenu 22 november

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 22 november.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 22 november – Dagtekst

Paulus’ vraag gaat over Onesimus

10-14 Filemon, mijn vraag aan jou gaat over Onesimus, de slaaf die bij jou weggelopen is. Hij is christen geworden, en ik houd van hem alsof hij mijn eigen kind is. Dat is allemaal gebeurd terwijl ik in de gevangenis zat vanwege het goede nieuws.
Een tijdlang heb jij helemaal niets aan Onesimus gehad. Maar nu kan hij heel nuttig voor je zijn, net zoals hij dat voor mij geweest is. Ik houd veel van hem, toch stuur ik hem naar jou terug.
Het liefst had ik hem hier gehouden, om voor mij te zorgen in de gevangenis. Dan had hij mij namens jou kunnen helpen. Maar het zou niet goed zijn als jij daar niets van wist. Want als je mij wilt helpen, moet je daar zelf voor kiezen. Alleen dan doe je echt iets goeds. Daarom stuur ik Onesimus nu naar je terug.
15 Je hebt je slaaf een tijdlang moeten missen. Maar misschien was dat juist goed. Want nu krijg je hem voor eeuwig terug! 16 En je krijgt hem niet terug als slaaf, maar als iemand die veel meer is dan je slaaf. Hij is nu je vriend, iemand die net als jij in Jezus Christus gelooft. Hij is hier voor mij een echte vriend, als mens en als christen. Dan moet hij dat toch zeker ook voor jou zijn!

Paulus’ vraag aan Filemon

17 Als christen ben je toch met mij verbonden? Doe dan alsjeblieft wat ik je vraag: ontvang Onesimus bij je thuis zoals je mij zou ontvangen. 18 En als hij iets van je gestolen heeft, of als hij je nog geld schuldig is, zeg het me dan. 19 Ik, Paulus, zal alles betalen. Ik schrijf deze woorden zelf, zoals je aan het handschrift kunt zien.
Trouwens, dankzij mij ben jij gaan geloven. Jij bent mij dus ook heel veel schuldig. Maar daar zal ik het nu maar niet over hebben!

Nachtgebed: Filemon 1:10-18

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Een spannend verzoek aan Filemon

Paulus zit gevangen. Vermoedelijk in Caeserea (Hand. 21-23). Hij wil een gevoelige kwestie aansnijden bij een vermogend lid van de gemeente van Kolosse. De man heet Filemon en heeft ook als christen een uitstekende reputatie.

Paulus rust niet voordat hij er alles aan heeft gedaan om de verhouding te herstellen tussen deze heer en zijn weggelopen slaaf, Onesimus. Sociaal bezien is er voor weggelopen slaven letterlijk geen weg meer terug.

Maar Onesimus heeft na zijn ontmoeting met Paulus, Jezus gevonden. Net als zijn heer Filemon. Hij is daarna voor Paulus als een kind geworden. Zijn zorgzame liefde en hulp betekenen veel voor Paulus. Toch vindt Paulus dat hij terug moet naar Filemon.

Zijn hart bloedt. Wat zal hij deze jongen missen! Maar Paulus denkt ook steeds aan de woorden van Jezus, dat kinderen van God elkaar moeten vergeven, ongeacht in welke sociale verhouding ze tot elkaar staan. Filemon en Onesimus zijn allebei kinderen van God geworden. Maar die kapotte relatie zit hun allebei in de weg.

Met beroep op hun verbondenheid in Jezus Christus, vraagt Paulus aan Filemon om zijn slaaf nu als broer, als vriend te verwelkomen. Hij mag erop vertrouwen, dat Jezus zelf deze herstelde verhouding hoe dan ook zal zegenen voor alle betrokkenen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 22 november.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm