Leesmenu 22 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 22 oktober.

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken zoals NBV21? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 22 oktober – Dagtekst

Dank de Heer

28 Ze waren bang, ze riepen naar de Heer.
En hij bevrijdde hen uit het gevaar.
29 De Heer maakte een eind aan de storm.
Hij maakte de zee weer kalm,
30 en de zeemannen waren blij.
Toen bracht de Heer hen naar een veilige haven.

31 Laat iedereen de Heer danken, want hij is trouw.
Hij doet wonderen voor mensen.
32 Laat iedereen hem eren,
en voor hem zingen in de tempel.

Middaggebed: Psalm 107:28-32

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Hoe God het lot keert van wie hem zoeken

Het vijfde boek van de Psalmen opent met een Psalm 107: een poëtisch danklied dat Gods oneindige liefde laat zien voor zijn kinderen. Hoe Hij ze keer op keer redt uit benarde omstandigheden, zodra ze beseffen dat er geen andere helper is dan Hij en middenin in hun ellende tot hem roepen.

Het is een psalm met een prachtig ritme, dat het beeld van eb en vloed bij me oproept. Ik volg de beweging van mensen die denken dat ze het zelf wel redden. Maar sommigen zijn in een woestijn de weg kwijt geraakt. Anderen gingen luid zingend de zee op zee, tot heftige stormen hun bootje dreigden om te smijten. Nog weer anderen werden gevangen gezet, of bedreigd met de dood door honger, ziekte of straf. En toch: grijpt God in en keert hun lot, als ze zich naar zijn licht keren. Hoe bont de kinderen van God het ook hebben gemaakt of hoe zeer ze ook worden bedreigd. Dat thema keert steeds terug in de vorm van een refrein met kleine variaties.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 22 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm