Leesmenu 22 september

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 22 september.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezingPsalmen 108

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 22 september – Dagtekst

Niemand ontloopt Gods oordeel

10 Zo zal ik het land van Esau kaalplukken:
ik zal iedereen uit zijn schuilplaats sleuren,
niemand kan zich meer verbergen.
Heel het volk van Edom wordt vernietigd,
geen man blijft in leven,
niemand komt je leger te hulp.
11 En toch:
voor je wezen zal ik zorgen,
je weduwen kunnen op mij rekenen.’
12 Want de Heer zei: ‘Ook wie het niet verdienden, werden gestraft. Dachten jullie dan aan de straf te ontkomen, vrijuit te kunnen gaan? Zeker niet. 13

Avondgebed: Jeremia 49: 10-12

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Ook wie het niet verdient

Waarom moeten goede mensen die het niet verdienen, lijden onder de slechte? Is dat niet heel onrechtvaardig van God?

Eerlijk gezegd kan geen enkele tekst goed begrepen worden los van zijn de boodschap van het hele verhaal. Dat geldt ook zeker voor Bijbelteksten. Ook de losse teksten in deze meditaties vragen om gelezen te worden binnen het verband van de rest van het hoofdstuk. En vervolgens kun je je afvragen hoe dat hoofdstuk zich verhoudt tot de overige inhoud van het bijbelboek.

Maar dit ontdek je al lezend: door heel de Bijbel heen openbaart God zich als eindeloos geduldig, maar Hij is en blijft rechtvaardig. Er komt een dag dat het te laat is voor berouw, omdat Hij dan zijn straf gaat voltrekken.

Jeremia, maar ook de profeet Jesaja en anderen die dicht bij God leefden, hebben veel van Gods geduld geleerd. Het heeft hun leven veranderd, ondanks hun eigen lijden.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 22 september.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm