Leesmenu 23 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 23 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 23 augustus

Wees tevreden met wat je hebt

7 Mensen werken hard om te kunnen eten. Maar ze zijn niet tevreden en willen steeds meer.
8 Wat heb je eraan om wijs te zijn? Wijsheid geeft niet meer voordeel dan dwaasheid. Stel dat je precies weet hoe je met mensen moet omgaan. Als je arm bent, heb je daar niets aan.
9 Je kunt beter tevreden zijn met wat je hebt, dan verlangen naar wat je nog niet hebt. Want ook dat is zinloos, je bereikt er niets mee.

Het leven gaat snel voorbij

10 God heeft lang geleden bepaald wat de mens is. Een mens is een mens. Hij moet niet in discussie gaan met God, want die is sterker dan hij. 11 Hoe meer woorden een mens dan gebruikt, hoe zinlozer het wordt. Je hebt er niets aan.
12 Niemand weet wat goed is voor een mens. Een mens leeft maar kort. Zijn leven gaat zo snel voorbij als een schaduw. En niemand kan hem vertellen wat er na zijn dood op aarde zal gebeuren.

Uit: Bijbel in Gewone Taal
© 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Morgengebed: Prediker 6 verzen 12-17

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan Bijbel,Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Leren leven in het moment

De levensfilosofie van Prediker lijkt sterk verwant met het motto van Alan Karlsson, de hoofdpersoon uit het bekende en inmiddels verfilmde boek: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween: “Het is wat het is en het wordt wat het wordt!”

Een mens weet niet wat hem te wachten staat. Daarom doet hij er goed aan te leren leven in het moment. Kiezen voor rust en aandacht in het hier en nu en stoppen met uitputtend vluchtgedrag. Prediker plaatst de mens als handelend en denkend wezen tegenover God, zijn Maker. Maar die blijkt geen partij voor de mens te zijn, omdat Hij altijd sterker is.

De Prediker opent een nieuw perspectief dat zorgt voor ontspanning en rust. Daar voor openstaan vraagt op z’n minst de bereidheid innerlijke ruimte en stilte te scheppen in je eigen kleine universum.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 23  augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm