Leesmenu 23 augustus

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor vandaag vind je in Leesmenu 23 augustus.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 23 augustus

Wat is een mens tegenover God?

7 De mens zwoegt om te kunnen eten, maar hij heeft nooit genoeg. 8 Wat heeft een wijs man voor op een dwaas? Wat heeft een arme man eraan te weten wat er allemaal bereikt kan worden in dit leven? 9 Het is beter te genieten van wat je hebt, dan altijd maar meer te willen. Ook dat is zinloos, je hebt er niets aan. 10 Want wat er ook met je gebeurt, al lang geleden werd dat vastgesteld; het is toch duidelijk: een mens kan het niet opnemen tegen God, die sterker is. 11 Hoe meer je erover praat, des te onzinniger wordt het. En wat heb je eraan? 12 Want niemand weet wat goed is voor de mens in dit vluchtig en kort bestaan; het gaat als een schaduw voorbij. En niemand zal hem kunnen vertellen, wat er na zijn dood in deze wereld zal gebeuren.

Morgengebed Prediker 6 verzen 7-12

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel, (herziene editie 1996). © 1996 Nederlands Bijbelgenootschap en Katholieke Bijbelstichting

De zen van Prediker

De levensfilosofie die Prediker erop nahoudt, lijkt sterk verwant met die van een zen-boeddhist: het is wat het is en het wordt wat het wordt. Een mens weet niet wat hem te wachten staat. Daarom doet hij er goed aan te leren leven in het moment. Kiezen voor rust en aandacht in het hier en nu en stoppen met uitputtend vluchtgedrag. Zowel armoede als rijkdom zijn leeg Prediker blijft echter niet hangen in die constatering. Hij plaatst de mens in wat hij is en vermag uiteindelijk tegenover God, zijn maker, die geen partij voor hem is, omdat Hij altijd sterker is. Hou dus maar op je druk te maken om je leven en  je rijkdom veilig te stellen. Niemand weet waar het met zijn leven op uit draait.

Wat is een mens tegenover God?

Vers 12 in hoofdstuk 6 markeert de overgang naar Predikers advies hoe een mens met dit gegeven toch een gelukkig en zinvol leven voor zichzelf kan creëren. De mens staat uiteindelijk voor zijn Maker om zich over zijn leven te verantwoorden, dus doet hij er goed aan te  leven met ontzag voor God en diens leefregels. Vele eeuwen later merkt Jezus op: ‘Wat baat het een mens als hij de wereld wint, maar schade lijdt aan zijn ziel?

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.