Leesmenu 23 november

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 23 november.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 23 november – Dagtekst

De Heer zal rechtspreken

De Heer stuurt een boodschapper

1 ‘Let op!’ zegt de machtige Heer. ‘Ik stuur mijn boodschapper vooruit. Hij moet de weg voor mij vrijmaken! Hij is de boodschapper die ik beloofd heb, hij is degene op wie jullie wachten. Hij is al onderweg. En meteen daarna zal ik zelf naar mijn tempel komen. Ik, de Heer naar wie jullie verlangen.
2-3 Wie zal er in leven blijven op de dag dat mijn boodschapper komt? Wie kan dat verdragen?
Mijn boodschapper zal zorgen dat de priesters weer rein worden, zoals zilver en goud zuiver worden in een hete oven. Alle schuld van de priesters zal weggenomen worden, zoals vuil weggewassen wordt met zeep.’
Dan kunnen de priesters weer op de goede manier offers brengen aan de Heer.4 En dan zal de Heer de offers van Juda en Jeruzalem weer aannemen. Net als vroeger, net als lang geleden.

Morgengebed: Maleachi 3:1-4

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan De Nieuwe Bijbelvertaling © 2004/2007 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

De laatste woorden van een testament

Honderd jaar na de terugkeer van de Judeeërs uit Babylonie ligt Jeruzalem er doods bij. De muren zijn herbouwd door Nehemia, maar de mensen voelen zich veiliger op het platteland. Ook de herbouwde tempel kan niet tippen aan haar glorietijd onder koning Salomo.

Het volk heeft ook geen koning. De mensen zijn teleurgesteld, wanhopig en ontmoedigd. Is dit nu het herstel van hun land en hun stad, waarover de profeten het hadden? Ze lopen niet meer warm voor de aanbidding van God in de tempel. Hij belooft wel van alles, maar kijk om je heen, zeggen ze tegen elkaar, Hij bemoeit zich niet meer met ons. Wat je doet, maakt weinig uit. Hij straft immers niemand die zondigt?

Dan treedt toch ineens een anonieme profeet voor het voetlicht: Maleachi (‘een boodschapper’). Hij moet de mensen nog een keer herinneren aan de woorden van de nog alom gerespecteerde Mozes, dat het leven lukt als ze Gods Wet serieus nemen.

God zal daarna vierhonderd jaar zwijgen. Niemand krijgt meer woorden van hem door. Totdat Hij Johannes de Doper op pad zal sturen, als een tweede Elia (2 Kon. 16-19). Als heraut om het volk voor te bereiden op de komst van de Messias (Jezus). Die zal uiteindelijk hun redding en genezing worden.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 23 november.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm