Leesmenu 23 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 23 oktober.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken zoals NBV21? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 23 oktober – Dagtekst

De Heer geeft de koning macht

Dit zegt God tegen mijn heer:
‘Ga naast mij zitten, aan de rechterkant.
Ik zal je vijanden diep voor jou laten buigen.’

2 De Heer die woont op de berg Sion,
geeft de koning macht en zegt:
‘Je zult heersen over je vijanden.

Morgengebed: Psalm 102:1-2

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

David doet de ontdekking van zijn leven

Wie is de beloofde Messias? Al lang voordat Jezus, de Zoon van God, werd geboren, proberen de Joodse bijbeluitleggers zich een beeld van hem te vormen. Ze zijn er over eens dat Psalm 110 naar hem verwijst, met de woorden: “Dit zegt God tegen mijn heer”.

Als Jezus de confrontatie met de farizeeën zoekt over de identiteit van de beloofde Messias en ze blijven zwijgen, haalt Hij zelf Psalm 110 aan (Mat. 22:43-44). Hij vraagt aan zijn gehoor wat David daar eigenlijk zegt (Waarom heeft David het over ‘mijn heer’ als hij zelf koning is? Daarbij komt dat hij profeteert dat die ‘heer’ ook priester zal zijn, net als de mysterieuze persoon Melchisedek. De man die zowel koning van Salem was, als priester van God (Gen.14:18-20).

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 23 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm