Leesmenu 23 september

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 23 september.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed Deel dit bericht via Twitter

Leesmenu 23 september – Dagtekst

Redding voor het verloren schaap

17 Israël is een verloren schaap, opgejaagd door leeuwen. Eerst werd het verslonden door de koning van Assur, daarna heeft koning Nebukadnessar van Babel de botten afgekloven. 18 Daarom zal ik, de almachtige Heer, de God van Israël, de koning van Babel en heel zijn land straffen, zoals ik de koning van Assur heb gestraft. 19 Ik zal Israël terugbrengen naar zijn eigen wei. Het zal weer grazen op de berg Karmel en in de weiden van Basan; het zal zich te goed doen in de gebieden van Efraïm en Gilead. 20 Dan zal men bij Israël geen zonde meer aantreffen en Juda geen misstap meer zien begaan. Wie ik in leven houd, zal ik vergeven; dat beloof ik.’

Morgengebed:  Jeremia  50: 17-20

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Een goddelijke handtekening

In de laatste hoofdstukken van Jeremia hemel kleurt steeds donkerder vanwege Gods woede die toeneemt over de haat en de arrogantie van de volken die Hij betrokken heeft om het oordeel over Israël te voltrekken. In de verte zien we een vernietigende storm naderen die Babel over enige tijd met de grond gelijk zal maken.

Te midden van al die dreiging is erin eens een felle zonnestraal die licht werpt op Gods wereld. De hemel schuift als het ware de deur een stukje open. Het licht van Gods aanwezigheid wordt door die zichtbaar voor iedereen die omhoog kijkt en zich afvraagt waar nog hulp vandaan kan komen.

Bijzonder is dat deze woorden een letterlijke herhaling zijn van Jeremia 10:12-16. God positioneert hier zichzelf als de Eeuwige, de Enige en de Almachtige. Hij alleen heeft de aarde en de mensen die er wonen gevormd. De enige God die de elementen aanstuurt met zijn stem en de volken hun plaats wijst en tot op zekere hoogte macht verleent.

In het licht van deze ‘goddelijke handtekening’ onder zijn werk verbleken alle menselijke afgodsbeelden die niets kunnen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 23 september.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm