Leesmenu 24 juli

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 24 juli. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 24 juli.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 24 juli – Dagtekst

Tweede toespraak van Bildad

Bildad zegt dat Job niet goed nadenkt

181 Toen zei Bildad tegen Job:
2 ‘Hoe lang blijf je nog doorgaan met dat gepraat?
Denk eerst goed na, dan praten we verder.
3 Waarom vind je ons dom,
waarom denk je dat wij er niets van begrijpen?
4 Job, jij bent verschrikkelijk boos.
Maar mensen die lijden, zijn slecht.
Dat is zeker! Dat kun jij niet veranderen!

Morgengebed Job 18:1-4

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal, ©2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Afschuwelijk lot voor goddelozen

Bildad voelt zich beledigd door Jobs uithaal naar hun genadeloze ongevoeligheid. Hij doet nog een schepje bovenop de beschuldigingen van Elifaz.

Hij leest hem de les aan de hand van zes voorbeelden van dieren die tijdens de jacht in de val raken en ten slotte schetst hij het afschuwelijke lot van de godhater: die overkomt hetzelfde als wat Job nu meemaakt. Het is het zoveelste oordeel dat Job over zich uitgestort krijgt.

Daarbij komt dat de vrienden uitspraken doen over God, die ’een beetje waar’ zijn, maar die geen recht doen aan wie God is en hoe Hij oordeelt. Hij is rechtvaardig, ja zeker. Hij is ook niemand verantwoording schuldig. Hij straft de kwaadwilligen en neemt het op voor de zwakken en verdrukten. Maar de vergeldingstheorie die de vrienden aanhangen en waarover Job zich ook het hoofd breekt, klopt niet. Waarom niet?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 24 juli.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.