Leesmenu 24 juni

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 24 juni.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 24 juni  – Dagtekst

Josafat kiest rechters uit

5 In alle versterkte steden van Juda koos Josafat rechters uit. 6 Hij zei tegen hen: ‘Jullie hebben een belangrijke taak. Want jullie zijn geen rechters die namens mensen spreken. Jullie spreken namens de Heer. Elke keer als jullie een oordeel geven, is de Heer bij jullie. 7 Heb dus eerbied voor de Heer, onze God, en houd je precies aan zijn wet. Want hij wil niet dat jullie onrecht doen, of oneerlijk zijn, of je laten omkopen.’
8 Ook in Jeruzalem koos Josafat Levieten, priesters en leiders van families uit om rechter te zijn. Ze moesten oordelen over mensen die zich niet gehouden hadden aan de wetten en regels van de Heer. En ze moesten rechtspreken als de inwoners van Jeruzalem ruzie hadden met elkaar.

Avondgebed: 2 Kronieken 19:5-8

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Josafats overmoed

In het bijbelboek Kronieken leren we opeenvolgende koningen van Israël en Juda kennen. Hun leven met of zonder God had ook grote gevolgen voor het lot van het volk.

Koning Josafat van Juda kiest, net als David voor een leven met God. Die zegent hem en het volk: hij wordt rijk en er is rust in het land. Hij raakt ondertussen bevriend met de goddeloze Achab,de koning van Israël. Zijn zoon Joram mag zelfs trouwen met Achabs dochter. Op een dag stelt Achab Josafat voor om samen een bondgenootschap te vormen tegen de Arameërs. Josafat ziet daar wel wat in, want ze hebben dezelfde belangen: rust in de tent voor Israël en Juda. Toch wil Josafat eerst God nog raadplegen. Alle profeten mogen hun zegje doen en ze geven groen licht. Uitgezonderd de echte godsman: die velt zelfs Achabs vonnis.

Eenmaal thuis zegt diezelfde profeet Josafat de wacht aan: God is boos op hem. Hij had zich niet mogen inlaten met de giftige Achab via een huwelijk en een bondgenootschap.

Wat betekent dit voor Josafat?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 24 juni.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.
* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.