Leesmenu 24 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 24 oktober.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken zoals bijvoorbeeld NBV21? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Maak nu een gratis account aan op www.debijbel.nl, dan krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren, kopiëren of delen.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 24 oktober – Dagtekst

Juich voor de Heer

1 Juich voor de Heer, alle volken.
Zing voor hem, alle landen.
2 Want groot is zijn liefde voor ons,
en eeuwig duurt zijn trouw.
Halleluja!

Middaggebed: Psalm 117:1-2

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Waarom God loven?

Psalm 117 is met zijn twee verzen de kortste psalm uit de Psalter (het boek van de Psalmen). De inhoud staat helemaal in het teken van het Hebreeuwse woord waarmee dit loflied afsluit:‘Halleluja’. Dat betekent ‘Loof de Heer’.

Waarom is het zo belangrijk om God te loven? Ontvangt Hij dan geen lof genoeg? Heeft Hij onze lof ergens voor nodig?

Het sleutelwoord is hier liefde als hartsrelatie. Hoe kan ik een dierbaar mens vertellen dat ik van hem of haar houd? Door dat te zeggen en te laten zien! Zo is ook God loven geen ‘verplicht nummer’. Het is een gegeven relatie, op basis van liefde.

De basis onder onze liefde komt van God. Via zijn woorden en opdrachten aan profeten, door deze zieners en dichters heeft Hij zich van oudsher aan mensen geopenbaard. Zijn Geest heeft ervoor gezorgd, dat die woorden werden vastgelegd in boeken die nu samen de Bijbel vormen.

Maar die laten slechts een glimp zien van wie Hij is…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 24 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm