Leesmenu 25 augustus

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor vandaag vind je in Leesmenu 25 augustus.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 25 augustus

Nooit los van God

7 Het licht doet je goed, een genot is het de zon te zien schijnen. 8 Hoe lang je ook mag leven, geniet van elke dag, maar bedenk wel dat de dood nog veel langer zal duren. Alles wat nog komt, is zinloos. 9 Geniet van je jeugd, neem het ervan zolang je nog jong bent. Doe wat je fijn vindt, waar je zin in hebt, maar besef wel dat je het voor God moet verantwoorden. 10 Ga niet zitten tobben, zorg dat je gezond blijft, want je bent maar één keer jong.

 

Avondgebed Prediker 11 verzen 7-10

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel, (herziene editie 1996). © 1996 Nederlands Bijbelgenootschap en Katholieke Bijbelstichting

Beheers jezelf

Prediker begint  Hoofdstuk 10 met een vergelijking die niets aan de verbeelding over laat: 1 dode vlieg is al genoeg om een pot kostbare zalf onbruikbaar te maken. Zo is ook 1 dwaze opmerking voldoende om alle wijsheid waarvan een mens eerder heeft getuigd, te niet te doen. Zijn boodschap is dan ook: beheers jezelf alsjeblieft!

Harde lessen

Maar hoe oplettend en wijs een mens ook kan zijn, het vrijwaart hem niet van problemen en risico’s. Als je wijs bent, zegt Prediker, zet je niet alles op 1 kaart. Accepteer dat het leven van alle dag  je confronteert met allerlei soorten risico’s. Je ontkomt niet altijd aan harde lessen die geleerd moeten worden.

Nooit los van God

Niemand weet of zijn onderneming op termijn zal slagen. Daarom is het goed, zegt Prediker, om aan te pakken. Het een te doen en het ander niet na te laten. En ondertussen te blijven genieten van wat wel bereikt is. Wie bovendien jong is, heeft nog een hele wereld te genieten. Maar God ziet wel alles wat je doet en zegt en laat.

Wijsheid, zo besluit Prediker: vrijmoedig en rijk leven, maar nooit los van God en Zijn leefregels.

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.