Leesmenu 25 juni

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 25 juni. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 25 juni.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 25 juni  – Dagtekst

Joram wordt koning van Juda

2 Josafat had zeven zonen: Joram, Azarja, Jechiël, Zecharja, Azarja, Michaël en Sefatja. 3 Josafat had veel geschenken gegeven aan zijn zonen: goud, zilver en andere dure dingen. Hij had ook versterkte steden in Juda aan hen gegeven. Maar het koningschap gaf hij aan Joram, omdat Joram de oudste zoon was.
4 Toen Joram koning geworden was, liet hij al zijn broers vermoorden. Ook liet hij een aantal leiders van het land vermoorden.
5 Joram was 32 jaar oud toen hij koning werd, en hij regeerde acht jaar vanuit Jeruzalem.

Joram is een slechte koning

6 Koning Joram van Juda leefde net zo slecht als de koningen van Israël, de nakomelingen van koning Achab. Dat kwam doordat hij met een dochter van Achab getrouwd was.
Joram deed dingen die de Heer slecht vond,7 maar toch wilde de Heer de familie van David niet vernietigen. Want er moest altijd een nakomeling van David koning zijn in Jeruzalem. Dat had de Heer aan David beloofd.

Avondgebed: 2 Kronieken 21:2-7

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Jorams rampzalige voorbeeld

Wie kies je als voorbeeld voor je levensstijl? Die keuze zegt veel over wie je nu bent en wat je droom is. Joram, de oudste zoon van de gelovige koning Josafat, vergaapt zich aan de losse levensstijl in het koningshuis van zijn schoonvader Achab.

Als aangewezen troonopvolger voelt Joram voelt zich na de dood van zijn vader Josafat onaantastbaar sterk. Dat komt door de invloed van zijn schoonfamilie. Hij heeft geen zin in tegenwerking van zijn broers. Bovendien heeft hij zich voorgenomen om de banden met het koningshuis van Achab uit te breiden, door onder andere de afgodendienst van Israël over te nemen.

Dat komt hem duur te staan. God is vanwege zijn belofte aan David terughoudend met het straffen van Juda, maar Jorams einde is er een om van te gruwen, zoals de profeet Elisa hem heeft aangezegd. Hoewel Joram – net als Josafat – nog een kans kreeg om berouw te tonen en zich te bekeren.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 25 juni.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.