Leesmenu 25 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 25 oktober.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 25 oktober – Dagtekst

Uw wetten maken mij blij

73 Heer, u hebt mij zelf gemaakt.
Geef mij verstand om te leren wat u van mij wilt.
74 Mensen die eerbied voor u hebben,
zijn blij als ze mij zien.
Want ik vertrouw op uw woord.

75 Ik weet dat uw wetten rechtvaardig zijn.
U strafte mij, omdat u van me houdt.
76 Heer, troost mij nu.
Laat zien dat u van me houdt,
want dat hebt u beloofd.

Avondgebed: Psalm 119:73-76

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel met Deuterocanonieke Boeken (Met aantekeningen), ©Nederlands Bijbelgenootschap & Katholieke Bijbelstichting 1999.

Meditatie

Ontdekken waar je geluk vandaan komt

Met 176 verzen is Psalm 119 het langste hoofdstuk dat voorkomt in de Bijbelboeken. Er zijn niet veel mensen die de moeite nemen hem in een keer te lezen. Wat mijzelf betreft: de schoonheid van dit lied pas echt gaan leven. toen ikde muzikale vertaling van Psalm 119 van Huub Oosterhuis en Antoine Oomen beluisterde.

De dichter van dit loflied op Gods Wet loopt over van geluk. Dat is op het eerste gezicht niet navolgbaar voor zeer velen. Wie heeft er nu plezier in het houden van allemaal regels en geboden? We weten dat ze nuttig zijn en belangrijk om het samenleven met anderen in goede banen te leiden. Uit je dak gaan van Gods set van leefregels: is dat niet een beetje overdreven?

Maar deze dichter is door God gered, zo blijkt uit de context. Hij komt uit een diepe crisis, nadat hij God eerst heeft losgelaten. Hij heeft aan den lijve ondervonden wat het is te leven ‘met de rug naar God toe’.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 25 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm