Leesmenu 25 september
Introductie
Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 25 september. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 25 september.
Morgengebed lezing
Keer terug naar Morgengebed
Middaggebed lezing
Keer terug naar Middaggebed
Avondgebed lezing
Keer terug naar Avondgebed
Nachtgebed
Keer terug naar Nachtgebed
NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.
Leesmenu 25 september – Dagtekst
Jeruzalems ontreddering
20 Heer, het is mij bang te moede,het stormt in mijn binnenste,mijn hart bonst:ik heb me tegen u verzet.Nu sneuvelt wie zich buiten waagt,maar wie in huis blijft, sterft aan de pest.21 Men hoort mij zuchten,maar niemand komt mij troosten.U trof mij met rampen;mijn vijanden hoorden het:wat waren ze verrukt!Heer, nu is voor hen de dag gekomen:straf hen, zoals u mij gestraft hebt,doe met hen, wat u met mij gedaan hebt.22 Veroordeel hen voor hun misdaden.Want mijn adem gaat zwaar,ik ben doodziek.’Morgengebed: Klaagliederen 1:20-22
De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap
Meditatie
Schreeuwend tot God
Het boek Klaagliederen wordt door de meeste kenners toegeschreven aan de profeet Jeremia. Deze geïnspireerde en ontroerende gebeden ‘verbeelden’ het intense lijden van Jeruzalem.
Jeremia gebruikt beeldspraak: Jeruzalem is een vrouw die treurt over wat haar is overkomen. Jeruzalem staat symbool voor het volk Israël. De Nieuwe Bijbel Vertaling gebruikt hier de ik-vorm: dat versterkt het beeld van de rouwende vrouw.
Ze begint eindelijk te beseffen hoe gebroken haar relatie is met haar geliefde Heer. Ze rouwt over haar overspel en over haar teloorgang door eigen schuld
Jeruzalem ondergaat haar verdiende lot als een verstotene. Ze is voor haar vijanden een mikpunt van spot, doodziek en door iedereen de steek gelaten. Haar inwoners beseffen dat het leven dat ze voor ogen hadden zonder God, een totale mislukking is geworden.
Toch koestert Jeruzalem diep in haar gewonde hart nog hoop. God heeft immers gezegd dat er altijd een weg terug is naar zijn liefde.
Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 25 september.©Elise G. Lengkeek
Wist je dat…
Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.
* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm