Leesmenu 25 september

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begintDe Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 25 september.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 25 september – Dagtekst

Jeruzalems ontreddering

20 Heer, het is mij bang te moede,
het stormt in mijn binnenste,
mijn hart bonst:
ik heb me tegen u verzet.
Nu sneuvelt wie zich buiten waagt,
maar wie in huis blijft, sterft aan de pest.
21 Men hoort mij zuchten,
maar niemand komt mij troosten.
U trof mij met rampen;
mijn vijanden hoorden het:
wat waren ze verrukt!
Heer, nu is voor hen de dag gekomen:
straf hen, zoals u mij gestraft hebt,
doe met hen, wat u met mij gedaan hebt.
22 Veroordeel hen voor hun misdaden.
Want mijn adem gaat zwaar,
ik ben doodziek.’

Morgengebed:  Klaagliederen 1:20-22

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel met Deuterocanonieke Boeken (Met aantekeningen), ©Nederlands Bijbelgenootschap & Katholieke Bijbelstichting 1999.

Schuilen bij God : haar enige hoop

Het boek Klaagliederen wordt door de meeste kenners toegeschreven aan de profeet Jeremia,  Het zijn geïnspireerde en ontroerende gebeden die het intense lijden van Jeruzalem verwoorden. Jeremia gebruikt beeldspraak: Jeruzalem is een vrouw die treurt over wat haar is overkomen. Jeruzalem staat  symbool voor   het volk Israël,. Ze begint eindelijk te beseffen hoe kapot haar relatie is met haar geliefde Heer door haar overspel en  rouwt over haar teloorgang. Ze ondergaat haar verdiende lot.

Maar God is ook de enige  bij wie ze het kan uitschreeuwen van verdriet, wanhoop en spijt. God is ook de Enige op Wie zij toch nog hoopt. En daarin ligt ook haar redding.

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.