Leesmenu 26 juni

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 26 juni. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 26 juni.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 26 juni – Dagtekst

Koningin Atalja van Juda

Atalja wil de hele koninklijke familie doden

10 Atalja, de moeder van koning Achazja van Juda, hoorde dat haar zoon vermoord was. Toen besloot ze om alle kinderen uit de koninklijke familie te laten doden.
11 Maar Joas, één van de zonen van Achazja, werd gered. Want hij werd door een zus van Achazja weggehaald bij de kinderen die gedood zouden worden. Die zus heette Jehosabat. Ze was een dochter van koning Joram, en ze was getrouwd met hogepriester Jojada. Ze verstopte Joas en zijn verzorgster in de tempel, zodat Atalja hen niet zou ontdekken.
Zo bleef Joas in leven.
12 Hij werd zes jaar lang door zijn tante Jehosabat verborgen gehouden in de tempel van de Heer. Al die tijd was Atalja koningin van Juda.

Morgengebed: 2 Kronieken 22:10-12

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

De koningin die zich misrekende

Wanneer Achazja, kleinzoon van koning Josafat van Juda, zijn keuze voor een goddeloos leven met de dood moet bekopen, grijpt zijn moeder Atalja naar de kroon. Zij, de dochter van Achab, uitgehuwelijkt aan Joram, en vader van Achazja, vermoordt de rest van Jorams familie.

Hier ontpopt zich een familiedrama dat genoeg stof biedt voor een nieuwe soapserie op tv. Uit het verhaal wordt echter niet duidelijk wat haar motief is voor deze brute moordpartij. Haar man Joram had eerder al zijn broers uit de weg geruimd, toen hij koning Josafat opvolgde. Misschien was zij van plan na Achazja’s dood het koningshuis van Juda weer onder te brengen bij Israël? Dus bij het koningshuis van haar vader? God beperkt echter haar macht.

Interessant is hier hoe God zijn belofte aan David nakomt. Hoe?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 26 juni.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.