Leesmenu 26 mei

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 26 mei. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 26 mei.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 26 mei  – Dagtekst

De Mensenzoon maakt twee groepen

31 Jezus zei: ‘Als de Mensenzoon komt, zal het zo gaan: Hij komt met alle engelen uit de hemel. En hij zal als koning op zijn troon gaan zitten. 32 Dan worden alle mensen van de wereld bij hem gebracht. Hij zal de mensen verdelen in twee groepen. Net zoals een herder zijn kudde verdeelt in schapen en bokken. 33 De Mensenzoon zet de ene groep mensen aan zijn rechterkant en de andere groep mensen aan zijn linkerkant.

Middaggebed: Matteüs 25:31-32

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Het uur van de waarheid

Een pittig hoofdstuk op het leesmenu bij het middaggebed: Matteüs  25.  Jezus vertelt openhartig hoe de dag van het oordeel er zal uitzien. Het eind van de tijd breekt aan, als voor God de maat van het ongeloof en de wetteloosheid vol is.

In Matteüs 24 zagen we al dat het een gewone dag zal zijn, als alle andere. De dag dat de hemel openscheurt en de Koning van het heelal in al zijn majesteit verschijnt: Jezus Christus, Zoon van God en Mensenzoon. (In vers 39b verlegt Jezus het vertelperspectief van de Mensenzoon als hoogste Koning en Rechter.)

Wat maakt het verschil?

Hij maakt bij zijn oordeel onderscheid tussen ‘schapen’ en ‘bokken’, tussen wie gezegend zijn en wie vervloekt zijn. Dat onderscheid loopt dwars door alle volken, natiën, families en gezinnen heen. Wat maakt het verschil? Wie wordt aangenomen? En wie verworpen?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 26 mei.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.