Leesmenu 26 november

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 26 november.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 26 november – Dagtekst

Mensen die ongeduldig zijn

18 Sommige mensen hopen dat er rampen komen. Ze willen dat God zo snel mogelijk straft. 19 Ze roepen: ‘Waar blijft de Heer toch? Laat hij opschieten! Laat hij zijn werk afmaken! De heilige God van Israël moet zijn plannen snel uitvoeren. Dan weten we wat er gaat gebeuren.’
Het zal slecht aflopen met die mensen!

Mensen die goed noemen wat slecht is

20 Sommige mensen noemen alles wat goed is, slecht. En alles wat slecht is, noemen ze goed. Die mensen veranderen het licht in duisternis. En van het donker maken ze licht. Alles wat bitter is, maken ze zoet. En alles wat zoet is, maken ze bitter.
Het zal slecht aflopen met die mensen!

Mensen die alleen aan zichzelf denken

21 Sommige mensen denken dat ze erg wijs zijn. Ze vinden dat alleen zij heel verstandig zijn. Het zal slecht aflopen met die mensen!
22 Sommige mensen drinken te veel wijn. Ze worden dronken en dan durven ze alles. Het zal slecht aflopen met die mensen!
23 Sommige rechters spreken alleen iemand vrij als ze er geld voor krijgen. Ze geven onschuldige mensen geen eerlijk proces. Het zal slecht aflopen met die rechters!

De Heer zal al die mensen straffen

24 Ik zal ze allemaal straffen, die mensen die zich tegen mij verzetten! Er blijft niets van hen over. Zoals er niets overblijft van droog gras dat verbrandt in het vuur.
Ik, de machtige Heer, heb tegen die mensen gesproken. Ik, de heilige God van Israël, heb die mensen geleerd hoe ze moeten leven. Maar zij hebben niet naar mij geluisterd!’

Morgengebed: Jesaja 5:18-24

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

De arrogantie ten top

Wie is je God? Je genoegen en je genot? Is de eigenlijke bron van je bestaan je Schepper en Heer? Jesaja waarschuwt de mensen van zijn volk dat ze langs God heen leven alsof Hij niet bestaat. Ze gaan helemaal op in hun luxueuze leven en hun praktijken om snel en makkelijk geld te verdienen. Wat God vindt of doet interesseert ze niet: daar zijn ze helemaal niet (meer) mee bezig.

Deze mentaliteit werpt ook in onze samenleving zijn wrange vruchten af. Het wereldwijde nieuws staat er dagelijks bol van. Verwende mensen, verwende samenlevingen die een immense aanhoudende crisis als de coronapandemie steeds moeilijker kunnen hanteren.

In zijn tijd op aarde bekritiseert ook Jezus – de beloofde Messias, over wie Jesaja zo vaak heeft geprofeteerd –zijn toehoorders die zich zo gedragen. Hij waarschuwt dat dit langs God heen leven of hem zelfs totaal negeren gemeengoed zal zijn in de laatste periode voor zijn terugkeer uit de hemel: “Velen zullen hun geloof verliezen. Ze zullen elkaar verraden en haten. Er zullen veel valse profeten komen en zij zullen velen op een dwaalspoor brengen. Omdat de verachting voor de wet toeneemt, zal de liefde bij de meesten verkoelen.”(Mat.24:9-12).

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 26 november.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm