Leesmenu 27 augustus

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor vandaag vind je in Leesmenu 27 augustus.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 27 augustus – Dagtekst

Liefdesrefrein

Meisjes van Jeruzalem,
ik bezweer je bij de gazellen, bij de hinden op het veld:
wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken
voordat zij het wil.

.

Morgengebed: Hooglied 2 vers 7

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling, ©Nederlands Bijbelgenootschap 2004/2007.

Liefdesrefrein

De liefde is een immense kracht, die het leven van geliefden op de kop zet. Wie in haar ban is, kan ze in vuur en vlam zeten en en zelfs ziek maken!  In Hooglied 2:7 verwoordt de dichter het met de woorden: ‘Wek de liefde niet voordat zij het wil’. Dit liefdesrefrein is de rode draad in het Hooglied. Het keert terug in hoofdstuk 3:5 en 8:4.

Geen spelletje

Het kan ook betekenen dat het aangaan van een seksuele relatie geen spelletje is. Zo’n ingrijpende stap vraagt om zelfinzicht en behoedzaamheid. Seksuele eenwording gaat dieper dan de geslachtsdaad zelf. Je verbindt je immers emotioneel en lichamelijk met iemand anders in het meest intieme samenzijn dat een mens gegeven is.

Prikkeling van de fantasie

Naast de interpretatie dat het hier om de vervulling van de liefde gaat in de setting van een huwelijkse verbinding tussen echtelieden, is er ook een die ervan uit gaat dat hier wordt bedoeld: ‘ Maak mijn geliefde niet wakker voor hij of zij er klaar voor is.’

Hoe je Hooglied 2 en 3 ook leest: in het gedicht speelt de vergelijking met koning Salomo’s koninklijke bruiloft  een belangrijke rol, misschien wel omdat zijn rijkdom en status de fantasie van de geliefden prikkelden

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.