Leesmenu 27 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 27 december.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 27 december- Dagtekst

Het lam verbreekt het zevende zegel

1 Toen het lam het zevende zegel van het boek van God verbrak, werd het stil in de hemel. Die stilte duurde ongeveer een half uur.
2 Toen zag ik de zeven engelen die dicht bij God zijn. Ze kregen alle zeven een trompet.
3 Daarna kwam er nog een engel, die met een gouden schaal bij het altaar ging staan. In die schaal kreeg hij veel wierook. Die moest hij offeren op het gouden altaar voor de troon, samen met de gebeden van alle gelovigen. 4 De wierook en de gebeden stegen op naar God.
5 Toen nam de engel de gouden schaal, en hij vulde die met vuur van het altaar. Dat vuur gooide hij op de aarde. Toen kwam er bliksem en donder, en de aarde beefde.

Avondgebed: Openbaring 8:1-5

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap en Katholieke Bijbelstichting. 

Meditatie

Van profetie naar visioen

De laatste dagen van het jaar breken aan met de onvermijdelijk ‘terug- en vooruitblikken’. Een goed moment om van het boek Jesaja naar het boek Openbaring over te schakelen. De profeet Jesaja mocht steeds verwijzen naar het werk van Jezus, de Dienaar van de Heer op aarde. Nu kijken we met de apostel Johannes mee naar het werk van Jezus vanuit de hemel.

Openbaring is het laatste boek van het Nieuwe Testament én van de Bijbel. Het is eerder voor het voetlicht gekomen in de meditaties van 26 april tot en met 6 mei.

Johannes bevindt zich op Patmos, als hij wordt opgeschrikt door een oogverblindende verschijning: Jezus Christus, de Zoon van God. Johannes ontvangt een bijzondere opdracht. Hij moet opschrijven wat gaat er met de wereld en het heelal gebeuren in de tijd tot aan zijn tweede terugkeer naar de aarde (de eindtijd). Via visioenen (dromen) met vaak een dubbele betekenis..

Hier worden we geconfronteerd met een beklemmende stilte in de hemel. Het Lam (symbool voor Jezus’ rol als verzoeningsoffer) gaat het zevende en laatste zegel van de boekrol openen. Na zijn terugkeer in de hemel, is Hij de enige die dit kan en mag doen. Waarom?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 27 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm