Leesmenu 27 maart

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 27 maart.

De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen.

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Met de BGT-app van NBV/Royal Jongbloed kun je ook altijd offline Bijbellezen.
Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 27 maart  – Dagtekst

De Vader zal de heilige Geest sturen

15 Als jullie van mij houden, leef dan volgens mijn regels. 16-17 En ik zal de Vader vragen om jullie een nieuwe helper te geven: de heilige Geest. Die zal voor altijd bij jullie zijn. Door hem zullen jullie de waarheid kennen.
De mensen van deze wereld horen niet bij mij. Zij kunnen de heilige Geest niet krijgen. Want ze zien hem niet en ze kennen hem niet. Maar jullie kennen hem wel. Hij zal bij jullie blijven en in jullie zijn.18 Ik laat jullie niet alleen, maar ik kom terug om jullie die nieuwe helper te geven. 19 Over een korte tijd zullen de mensen van deze wereld mij niet meer zien. Maar jullie zullen mij terugzien, want ik zal leven. En ook jullie zullen leven. 20 Dan zullen jullie begrijpen dat de Vader in mij aanwezig is. En dat ik in jullie aanwezig ben en jullie in mij.
21 Je houdt van mij als je volgens mijn regels leeft. En als je van mij houdt, dan houdt de Vader van jou. En ook ik zal van je houden, en je laten zien wie ik echt ben.’(…)

De leerlingen moeten moed houden

25 Jezus zei tegen zijn leerlingen: ‘Ik vertel jullie al deze dingen nu ik nog bij jullie ben. 26 Later zullen jullie het helemaal begrijpen. Dat zal gebeuren als de heilige Geest komt. De Vader zal hem als helper naar jullie toe sturen. Dat doet hij voor mij. De heilige Geest zal jullie herinneren aan alles wat ik tegen jullie gezegd heb. En hij zal ervoor zorgen dat jullie het begrijpen.
27 Ik geef jullie mijn vrede. De vrede die deze wereld jullie kan geven, duurt maar kort. Maar mijn vrede blijft altijd bij jullie.
Wees niet bang, verlies de moed niet.

Middaggebed: Johannes 14:15-27 

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Jezus’ vaderlijke zorg voor zijn leerlingen

Jezus is vaderlijk bewogen met wat zijn leerlingen straks moeten doormaken wanneer Hij van hen wordt gescheiden door Zijn gevangenneming en kruisdood. Hij heeft het gebod om elkaar lief te hebben als basis gegeven voor de rest van hun leven. In die liefde wordt de band met God zichtbare werkelijkheid.

Jezus wil bovendien zijn leerlingen niet ontheemd als wezen achterlaten, wanneer Hij niet langer fysiek bij ze kan zijn. Eerst vanwege z’n arrestatie en dood; en vervolgens na zijn opstanding, wanneer Hij enkele weken later terugkeert naar zijn Vader in de hemel.

Hij beloofd ze een helper naast hem: de heilige Geest.

(On)zichbaar, (on)grijpbaar en (on)bestaanbaar

Het Griekse woord voor heilige Geest in vers 16 is ‘paraklèton’. Dat betekent letterlijk: Hij die erbij geroepen wordt. Jezus verzekert zijn leerlingen dat Hij in de hemel alles gaat klaarmaken voor Zijn terugkomst. In zijn plaats op aarde, zal de heilige Geest de leerlingen en iedereen die tot geloof komt, helpen de waarheid over God en Jezus te ontdekken en te begrijpen. Maar de heilige Geest zal onzichtbaar, ongrijpbaar en onbestaanbaar blijven voor de mensen die God en Jezus verwerpen.

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 27 maart.

©Elise G. Lengkeek
Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.