Leesmenu 27 mei

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 27 mei. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 27 mei.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 27 mei  – Dagtekst

Petrus zegt dat hij Jezus niet kent

69 Petrus zat nog steeds op de binnenplaats. Er kwam een meisje naar hem toe dat daar werkte. Ze zei: ‘Jij hoort ook bij die Jezus uit Galilea!’ 70 Maar Petrus riep: ‘Welnee! Ik heb geen idee waar je het over hebt!’ Iedereen hoorde het.
71 Petrus liep weg naar de poort. Maar daar werd hij door een ander meisje herkend. Ze zei tegen de mensen die daar stonden: ‘Hij hoort bij Jezus uit Nazaret.’ 72 En weer zei Petrus: ‘Welnee! God weet dat ik die man niet eens ken.’
73 Maar even later zeiden een paar andere mensen: ‘We weten zeker dat jij bij Jezus hoort. Iedereen kan horen dat jij ook uit Galilea komt.’ 74 Toen begon Petrus te vloeken en hij riep: ‘God weet dat ik die man niet ken!’ Meteen daarna kraaide er een haan.
75 Petrus dacht terug aan wat Jezus gezegd had: ‘Jij zult drie keer zeggen dat je mij niet kent. Vannacht, nog voordat de haan kraait.’
Toen liep Petrus weg, en hij huilde.

Middaggebed: Matteüs 26:69-70

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Niet voorbereid op Jezus’ beproeving

In de tuin van Getsemane was al pijnlijk duidelijk geworden dat de leerlingen van Jezus niet zijn opgewassen tegen de beproeving die Jezus te wachten staat. Ze kunnen het niet opbrengen wakker te blijven en te bidden, en ondanks hun plechtige belofte dat ze Hem natuurlijk niet in de steek zullen laten, ja, dat ze zelfs bereid zijn met Hem te sterven, zijn de leerlingen na Jezus’ gevangenneming er als een haas van door gegaan.

Petrus is de enige leerling die zich ‘in het hol van de leeuw’ waagt. Maar hij is er niet om Jezus bij te staan en voor Hem te pleiten tegenover de geestelijke leiders. Hij is er als toeschouwer, benieuwd naar de afloop. En terwijl zijn geliefde Meester voor de ogen van iedereen bespot en bespuwd wordt, krijgt Petrus het steeds benauwder onder de toenemende druk van enkele omstanders die hem menen te herkennen als een van Jezus’ leerlingen.

Pas wanneer de haan kraait, gaat bij Petrus het alarm af.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 26 mei.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.