Leesmenu 27 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 27 oktober.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 27 oktober – Dagtekst

De Heer zal je beschermen

5 De Heer beschermt je.
Hij gaat met je mee,
bij hem ben je veilig.
6 Er overkomt je geen kwaad,
niet overdag en niet in de nacht.
7 De Heer zal je steeds beschermen

Morgengebed: Psalm 121:5-7

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap..

Meditatie

Altijd veilig

Pelgrimeren met de psalmen: dat is onderweg zijn naar het huis van God, gedreven door heimwee en godsverlangen. Van oudsher is dat Jeruzalem (Sion). Psalmen 120 tot 134 heten ook wel ‘Liederen van de opgang’: om in Jeruzalem te komen moet je namelijk vanuit de vlakte opklimmen. De heilige stad ligt als een parel in een kleine kom bovenop de bergen.

Al wandelend door deze psalm, lijkt het of twee pelgrims onderweg naar de Godsstad met elkaar in gesprek zijn. De een wijst op de bergen. Hij hoopt dat wat er ook gebeurt, vanuit die richting hulp voor hem zal komen. Want achter die bergen, in Jeruzalem, heeft de machtige God van hemel en aarde zijn troon onder de mensen gevestigd.

De ander antwoordt daarop, dat God die alles heeft gemaakt ook de macht heeft om zijn metgezel te bewaren op al zijn wegen.

Psalm 121 is voor onnoemelijk veel mensen een bron van troost en houvast (geweest). Voor hen die een moeilijke opgave tegemoet gingen. Voor anderen die moesten zien te overleven in concentratiekampen. En mannen, vrouwen en kinderen die een grote, ingrijpende operatie moesten ondergaan. Wie op hem vertrouwd, mag zich altijd veilig weten.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 27 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm