Leesmenu 28 april

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 28 april.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 28 april  – Dagtekst

Iedereen vereert het lam

11 Behalve de stemmen van de vier dieren en de 24 leiders hoorde ik ook het geluid van heel veel engelen. Ze stonden rondom de troon. Het waren er duizenden, het waren er miljoenen! 12 Ze riepen met luide stem: ‘Het lam dat gedood werd, verdient alle macht en rijkdom, alle wijsheid en kracht, alle eer en dank!’
13 En ik hoorde iedereen zingen, in de hemel, op de aarde, onder de aarde en in de zee:

‘God en het lam verdienen alle eer,
alle macht en alle kracht,
altijd en overal.’

14 De vier dieren antwoordden: ‘Amen.’ En de 24 leiders knielden voor God en het lam, en eerden hen.

Nachtgebed: Openbaring 5:11-14

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

De echo uit Openbaring 5

 Leesmenu 28 april sluit aan bij wat er na Pasen met Jezus Christus is gebeurd. Hij, het Lam van God, dat werd geslacht -vervolgd, vernederd en verraden door zijn eigen volk – ontvangt de hoogste eer. Het is niet voor niets dat de kerk al vanaf de oudheid het morgen- middag- avond- en nachtgebed opent met de onderstaande lofprijzing: de echo van wat er zich afspeelt in de hemel op het uur dat Johannes beschrijft in de dagtekst van vandaag (Openbaring 5 vers 11-14).

Eer aan de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Zoals het was in het begin, nu is en zal zijn tot in de eeuwen der eeuwen. Amen.

Een bijzonder beeld: het Lam van God

Als er een dier is dat vertedering oproept is het een lam: onschuldig, zacht, speels en aanhankelijk. Maar dit lam is bedoeld om te worden geslacht. Voor een wereldomvattend offer dat groot genoeg is om de hele mensheid te redden uit haar verloren staat en haar het eeuwige leven te geven. Dit bijzondere lam draagt een naam en een goddelijke identiteit: Jezus Christus. En wie in hem gelooft mag zich verheugen op zijn of haar redding. Want dit unieke Lam van God heeft zijn slachting wonderwel doorstaan en daarmee de overwinning op het kwaad voorgoed bezegeld.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 28 april.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.