Leesmenu 28 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 28 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 28 augustus – Dagtekst

Liefdesverlangen

16 Ontwaak, noordenwind! Kom, zuidenwind!
Waai door mijn hof,
laat zijn balsems geuren.
Mijn lief moet in zijn hof komen,
laat hij daar zijn zoete vruchten proeven.

Morgengebed: Hooglied 4:16

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling, ©Nederlands Bijbelgenootschap 2004/2007.

Meditatie

Liefdesverlangen

Hooglied beschrijft liefde, die erotische poëzie voortbrengt waarin de lezer kan wegdromen. Zonder schuld, zonder schaamte beschrijft hoofdstuk 4 het verlangen van twee geliefden naar totale overgave aan elkaar.

In de realiteit van het Hooglied draait alles om een duurzame verbintenis. Want in die tijd, en zeker ook in die cultuur, bestond (en bestaat) de vrije liefde niet. De ouders van een huwbaar meisje zochten een geschikte echtgenoot. In het oude Israël gebeurde dat als regel binnen de eigen stam.

Een gearrangeerd huwelijk is niet altijd een succes. Dat geldt echter ook voor relaties van partners die vrij zijn in hun keuze. Maar hier mogen we meemaken hoe twee geliefden dronken van geluk zijn, vanwege hun verliefdheid en bewondering voor elkaars innerlijke en uiterlijke schoonheid.

God heeft het geschenk van de seksualiteit aan de mens gegeven om twee goede redenen…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 28 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm