Leesmenu 28 augustus

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor vandaag vind je in Leesmenu 28 augustus.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 28 augustus – Dagtekst

Liefdesverlangen

16 Ontwaak, noordenwind! Kom, zuidenwind!
Waai door mijn hof,
laat zijn balsems geuren.
Mijn lief moet in zijn hof komen,
laat hij daar zijn zoete vruchten proeven.

.

Morgengebed: Hooglied 4 vers 16

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling, ©Nederlands Bijbelgenootschap 2004/2007.

Liefdesverlangen

Hooglied is een boek waarin de lezer kan wegdromen bij liefde die erotische poëzie voortbrengt. Zonder schuld, zonder schaamte beschrijft hoofdstuk 4 dat eindigt met vers 16 het verlangen van twee geliefden naar lichamelijke eenwording. Naar overgave die exclusief bestemd is voor die ene geliefde, de levenspartner.

Geen ‘vrije liefde’

In de tijd dat het Hooglied werd geschreven bestond er niet zoals nu ‘vrije liefde’. De ouders van een huwbaar meisje zochten een geschikte echtgenoot. In het oude Israël gebeurde dat als regel binnen de eigen stam – 1 van de 12 die verbonden zijn met de 12 zonen van aartsvader Jacob (die door God later Israël werd genoemd.)

Prikkeling van de fantasie

Te meer is het bijzonder dat deze twee geliefden dronken van geluk zijn vanwege hun verliefdheid voor elkaar en de bewondering van hun lief om diens innerlijke en uiterlijke schoonheid. Er zijn kerkelijke stromingen die het Hooglied zien als een metafoor die de band van Jezus Christus met Zijn bruid, de kerk, verbeeld.

Dag is mogelijk ook zo. Maar Hooglied toont in ieder geval zonder gène  hoe God de liefde tussen man en vrouw heeft bedoeld.

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.