Leesmenu 28 januari

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 28 januari.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 28 januari  – Dagtekst

God zal Aäron met Mozes meesturen

10 Mozes zei tegen de Heer: ‘Neem me niet kwalijk, Heer. Maar ik ben niet zo’n goede spreker. Dat is altijd al zo geweest. En nu u met mij gesproken hebt, is dat nog steeds zo. Ik kan nooit de goede woorden vinden.’
11 Maar de Heer zei: ‘Wie heeft de mens een mond gegeven? Wie zorgt ervoor dat een mens kan spreken en horen? Wie zorgt ervoor dat een mens kan zien? Of wie maakt hem blind? Dat doe ik, de Heer! 12 Ga nu. Ik zal je helpen als je moet spreken. Ik zal je vertellen wat je moet zeggen.’
13 Maar Mozes zei: ‘Neem me niet kwalijk, Heer, maar stuur alstublieft iemand anders!’
14 Toen werd de Heer boos op Mozes. Hij zei: ‘Je hebt toch een broer die Aäron heet? Die kan goed spreken. Hij komt naar je toe. Hij is al onderweg, en hij zal blij zijn om je te zien. 15 Jij moet hem vertellen wat hij moet zeggen. Ik zal jullie helpen en zeggen wat je moet doen. 16 Jij hebt de leiding, en Aäron zal namens jou tegen de Israëlieten spreken. 17 Neem je stok mee, want daarmee moet je de wonderen doen.’

Morgengebed: Exodus 4:10-17.

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Gods geduld met Mozes’ angsten

Mozes is best zenuwachtig onder de opdracht waarmee God hem belast. Hij moet eerst naar de Israëlieten gaan: dat is al spannend. Zullen ze hem wel geloven op zijn woord? En daarna moet hij naar de farao en zijn kring van magiërs die in zeer hoog aanzien staan. Hij weet van zichzelf dat hij niet bepaald een man van woorden is en uitgerekend híj krijgt nu zo’n onmogelijke opdracht!

Mozes moet aan de Israëlieten en de farao gaan vertellen wie God is. En waarvoor Hij staat. Hoe totaal anders Hij is dan het hele godendom van alle volken op aarde. Volken die eigenhandig gemaakt beelden aanbidden – dode beelden. God heeft Mozes zojuist bekend gemaakt dat de essentie van zijn goddelijk wezen besloten ligt in zijn naam: IK BEN. Hij die er nu is, die er altijd al was, en die er ook tot in de eeuwen der eeuwen zal zijn. Met niets of niemand te vergelijken (zie ook Op. 1:4, 8).

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 28 januari.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.